Kies ik voor een met hout beklede betontrap of een volledig houten constructie?

Ben jij aan het bouwen of verbouwen en droom je van een houten trap? Dan is de kans groot dat deze vraag bij je opborrelt: "Plaatsen we een betrontrap die we bekleden met hout? Of gaan we meteen voor een volledige houten constructie?" Geen zorg, jij bent niet alleen met deze vraag; we horen ze vaak in onze showroom. In dit blogbericht vind je pro's en cons. Ze helpen je misschien om een goeie keuze te maken voor jouw situatie.

Wel is het zo: het is een misvatting te denken dat eerst een betontrap zetten goedkoper is omdat je al een dragende constructie hebt. Hoezo? Lees verder. 👇

Een ruwe betontrap is superhandig om al tijdens je bouw of verbouwing makkelijk naar boven of naar beneden te gaan. Ook kunnen dan eerst de ruwere werken gebeuren, om later je houten trap netjes af te werken.

💡TIP:

Nauwelaerts 06
Nauwelaerts 08

Bespreek de houten bekleding en leuning vóór je de betontrap laat plaatsen

Zo kom je later niet voor verrassingen te staan.

Moderne trap

Kies je eerst voor een betontrap om die later af te werken tot een moderne Z-trap, zonder leuning of muurgreep? Dan kan je op beide oren slapen. Zeker als de betontrap de volledige ruimte van het trapgat inneemt. Een moderne trap later bekleden met hout geeft sowieso weinig problemen.

Bij een strakke L- of Z-trap die aan één zijde vrij is, houd je er best rekening mee dat de bezetter later moet terugkomen om die bij te werken.

Klassieke trap

Wil je bijvoorbeeld een klassieke leuning die doorloopt tot boven? Laat dan zeker ruimte tussen het trapgat en de trap.

De Meyer 09 - kopie
⬅︎ Hier plaatsten we naast de trap een trapwang waarop we de balusters mooi kunnen verdelen. De leuning loopt mooi door tot boven, om dan over te gaan in een balustrade.

Start vanaf een lege doos

Het spreekt voor zich dat een houten trap opbouwen van nul makkelijker is en oneindig veel mogelijkheden geeft naar afwerking toe. Dan kan alles! Je trap wordt volledig op maat gemaakt in ons atelier zodat die perfect past in en aansluit bij je interieur.

Nog eentje om vooraf over na te denken: Ga ja voor open of gesloten treden? Een betontrap is altijd gesloten. In bepaalde opstellingen is een open trap misschien interessanter? Denk maar in functie van meer licht, minder zwaar.

IMG-20231201-WA0007
IMG-20231201-WA0006
IMG-20231201-WA0015
IMG-20231201-WA0011

En het kostenplaatje?

Is een trap op beton goedkoper?, is een veelgestelde vraag.

  • De prijs van het bekleden van je betontrap of een volledige houten trap ligt in dezelfde lijn.
  • Wat je bij een betontrap minder hebt aan hout, heb je meer aan werkuren.
  • Als je de prijs van de betontrap mee in rekening brengt, zal deze optie duurder uitkomen.
  • Het voordeel van deze optie is wel dat je de kost van de betontrap en de bekleding kan spreiden. Je kan wachten met de bekleding tot je weer voldoende gespaard hebt.

Ons advies?

Welke optie je ook kiest, het komt goed!

Want we helpen je graag om je houten droomtrap waar te maken. En om oplossingen te vinden voor eventuele uitdagingen. (Lees verder over houten trappen.)

Eerst inspiratie opdoen voor je houten trap? Of info inwinnen over hoe wij jouw trap maken en plaatsen?

20230127_090622

Makkelijk op een moment dat voor je past.

We maken graag tijd voor jou.

ronny wens logo

Veldenstraat 5b
2470 Retie

Tel.: + 32 14 37 05 52
info@ronnywens.be

Welkom in onze showroom op afspraak

En ontdek de verschillende houtsoorten en mogelijkheden voor je massief binnen- en buitenschrijnwerk.

TIP: Reserveer je afspraak. Om je goed te informeren, maken we graag tijd voor jou.